Connect with us

Uddannelsesnetværket.dk

Studie og iværksætteri – nye regler gør det nemmere for de studerende

iværksætter

Iværksætteri

Studie og iværksætteri – nye regler gør det nemmere for de studerende

Studie og iværksætteri – nye regler gør det nemmere for de studerende

Man skal ikke være uddannet som uddannelsesrådgiver for at vide, at det kan være besværligt at kombinere studielivet med iværksætteri, og netop denne bekymring har tidligere betydet, at flere eventyrlystne iværksættere har droppet drømmen om egen virksomhed til fordel for studiet. Men med de nye regler for studie kontra iværksætteri bliver det nu nemmere.

Iværksættere sidestilles med elitesportsudøvere

Er man elitesportsudøver har man nogle visse privilegier iht. studiet, og det er disse privilegier, man nu overfører til de studerende, som tilsvarende har en passion for iværksætteri. Projektet og de nye regler er grundlag for en generel ærgrelse over, at flere studerende grundet pres fra uddannelsesinstitutionerne vælger at udsætte eller helt droppe drømmen om selvstændighed gennem iværksætteri. For da iværksætteri oftest skaber arbejdspladser, er det jo netop det, man søger at opfordre.

Tiltaget med at sidestille iværksættere med elitesportsudøvere har det formål at skabe fleksibilitet i den studerendes skema. Eksempelvis kan man nu som seriøs iværksætter få mulighed for at inddrage færre ects points i sit studieskema, hvilket således skal skabe mere plads til at udarbejde sit iværksætterprojekt. Derudover er det muligt at få tilknyttet en notar til de undervisningstimer, man, grundet iværksætteriet, ikke selv kan deltage i. Notaren bliver betalt af uddannelsesinstitutionen, og man skal derfor ikke selv lægge penge på bordet, for at kunne fortsætte med at følge sit studie.

Muligheder for sparring

Foruden de helt formelle regler vedrørende studiekonstruktion åbner uddannelsesinstitutionerne også op for muligheden for sparring. Gennem iværksætterprogrammer har uddannelsesbyerne – med hjælp fra staten og EU – åbnet sparrings- og mentorprogrammer, således at den studerende tilmed får de bedst mulige kår for at kunne udvikle på sin iværksætterdrøm. Et klassisk og super velfungerende eksempel på netop sådan et projekt er SVAA (studentervæksthuset) i Aarhus. Dette program er skabt med det formål, at hjælpe studerende på vej mod succes, og det viser sig faktisk, at flere og flere ambitiøse projekter efterfølgende ender som veletablerede firmaer, når den eller de studerende forlader studiet.

Programmet SVAA er i sin forstand dobbeltleddet. For det første fungerer det som et større netværkscenter for iværksættere, hvor man kan dele erfaringer med hinanden. Dertil har programmet et mentorsystem, hvorved man som studerende iværksætter får tilknyttet en mentor, der sammen med den studerende udvikler på iværksætteriet. Mentoren tager ikke over for projektet, men fungerer alene vejledende, og den pågældende har altid erfaring direkte fra erhvervslivet eller som iværksætter selv. Foruden mentoren er der også kompetente fagfolk inden for eksempelvis revision eller jura tilknyttet programmet, og ugentligt gæster de forlæg med erfaringer og kendskab fra erhvervslivet.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Mere om Iværksætteri

To Top