Guide: Sådan scorer du drømmejobbet
Er du netop blevet færdig med din uddannelse, og leder du efter dit nye drømmejob? For mange kan jobmarkedet føles som en stor jungle, man bliver kastet ud i uden være ordentligt klædt på. Finder du drømmejobbet, handler det om at være godt forberedt, give et godt indtryk og vide, hvad du snakker om. Denne artikel giver dig fire tips til, hvordan du lander drømmejobbet.
Research
Finder du den perfekte arbejdsplads, der har lige præcis din drømmestilling, er det vigtigt, at du laver en grundig research af firmaet. Der er ikke noget mere uprofessionelt end en ansøger, der rent faktisk ikke ved, hvad firmaet laver. Sørg for at få styr på virksomhedens grundlæggende værdier, visioner og arbejdsopgaver. Sørg samtidig også for, at du har 100 procent styr på, hvad stillingen indebærer. Har firmaet selv slået jobbet op, så sørg for at læse jobopslaget grundigt, og vær sikker på, at du opfylder alle kriterier. Alle arbejdspladser kan godt lide at få ros for deres arbejde, så vis at du har et indblik og en forståelse for netop deres virksomhed.
Mød personligt op
Måske har du fundet drømmejobbet, men de søger ikke nye medarbejdere lige nu. Det behøver slet ikke at stoppe dig. Skriv en motiveret ansøgning, og forklar hvorfor du er perfekt til dette job, og vigtigst af alt så mød personligt op og aflevér ansøgningen. De fleste arbejdspladser modtager bunker af mails fra ansøgere hver måned. Skil dig ud, og mød op med ansøgningen personligt. Det giver dem mulighed for at sætte et ansigt på ansøgningen, og måske giver det en mulighed for at komme øverst i bunken med ansøgninger.
Tal ikke dig selv ned
Hvis du har prøvet at søge job før, kender du nok tanker som ”jeg er nok ikke god nok”, ”jeg har heller ikke nok erfaring” og ”de andre ansøgere er nok meget dygtigere end mig”. Glem det. For at score drømmejobbet er du nødt til at tro på dig selv. Tro på dine egne evner, og vigtigst af alt må du aldrig tale dig selv ned. Fremhæv de ting, du er bedst til, og ikke de ting som du måske ikke kan endnu. Både i en ansøgning, men også til jobsamtalen. Du skal selvfølgelig ikke lyve om dine evner, men der er ingen grund til at fremhæve ens mindre gode sider. Vær positiv, og vis at du både kan og vil udføre jobbet til perfektion.
Førstehåndsindtryk
Er du så heldig at blive indkaldt til en jobsamtale, er noget af det vigtigste at give et godt førstehåndsindtryk. Det handler selvfølgelig om at være smilende, ordentligt klædt på og at virke selvsikker. Men det handler også om det første minut inde til samtalen. De fleste jobsamtaler starter med, at du skal præsentere dig selv. Øv dig på en salgstale, der slår benene væk under ”ansættelseskomitéen”. Du skal være klar i mælet og virke, som om du er på hjemmebane. Det er ingen skam at være nervøs. Det er de fleste. Men du når langt ved at prøve at vise overskud og selvsikkerhed. Forhåbentligt når du hele vejen til jobbet. Held og lykke med det.
