Fordele og ulemper ved et SU-lån
Sponsoreret indhold
Du kender det sikkert godt, at det nogle gange kan være svært at få SU-budgettet til at hænge sammen. Måske vil du gerne prioritere dit studie højt og derfor helst undgå at bruge alt for mange timer på et studiejob. Har du en høj husleje, fordi du for eksempel studerer i København eller Aarhus, kan det være umuligt at få til at løbe rundt – også selvom du lever af havregrød.
Det kan også være, det er gået uden problemer længe, men så pludselig kommer der uforudsete udgifter ind fra højre. Det sker, selvom du har lavet budget og planlagt din økonomi på alle leder og kanter, for nogle ting kan bare ikke planlægges. Din computer brænder sammen lige inden en eksamen, du taber mobilen i toilettet, og så står du der.
Uanset kan et SU-lån være en god og på lang sigt billig løsning. For det ér et billigt lån. Det er det, som vi skal se mere på i det næste.
Et attraktivt alternativ til andre lånemuligheder
SU-lånets klare fordel er prisen og lånevilkårene. Jyllands Posten nævner blandt andet fordele og ulemper ved at finansiere din studiebærbar eller nye mobiltelefon. Og her er der ikke nogen tvivl om, at det er væsentligt dyrere at låne penge fra en digital långiver eller nede i forretningen.
Det kan du låne
Et SU-lån er, som du sikker ved, et lån du får tilbudt, mens du studerer. Du kan låne 3432 kroner hver eneste måned, som du får udbetalt sammen med din SU. Det er maksbeløbet, så du kan også låne mindre. Det er vigtigt kun at låne det, du har brug for, for det er trods alt et lån.
Hvis du har børn, kan du oveni det almindelige SU-lån på 3432 kroner låne 1.618 kroner, som supplerer de meromkostninger, der er forbundet med din forsørgerpligt. Derudover kan du, når du er færdig med at læse, tage et slutlån på 8.344 kroner. Det er ment som en hjælp, mens du finder et arbejde. Der er altså mange muligheder for en mere fleksibel økonomi.
Hvad koster et SU-lån
SU-lånet koster selvfølgelig de penge, du har lånt. Oveni kommer 4 procent i rente, og det er ikke meget, når du sammenligner med andre lån. Når du er færdig med at læse, falder renten til bare 1 procent. Det vil sige, at har du for eksempel en samlet studiegæld på 100.000 kroner, skal du betale 1.000 kroner om året i rente. Det er under 1.00 kroner om måneden.
Pengene skal du selvfølgelig først betale tilbage, når du er færdiguddannet, faktisk først et år efter endt uddannelse, så du har god tid til at finde et arbejde med en god eller bare en nogenlunde løn. Hvis du ikke kan betale tilbage efter et år, kan du ansøge om at få tilbagebetalingen skubbet med op til to år ad gangen eller om at betale mindre af i op til et år ad gangen.
Hvad du skal betale tilbage, det afhænger af, hvor mange penge du har lånt. Det kan du læse mere om på Borger, hvis du søger på SU. Her kan du finde et skema, der gennemgår de mange betalingstrin. Derudover vil det helt sikkert være billigst for dig at betale af på lånet én gang årligt, men det kan også deles op, så du ikke skal betale ét stort udlæg.
Læs endnu mere om SU-lån
Du får en endnu mere detaljeret introduktion til de mange muligheder ved et SU-lån i artiklen Bør du tage et SU-lån? Det ér et billigt lån, som i høj grad giver dig som studerende en mere fleksibel økonomi, så det er værd at overveje.
