Sådan vælger du den rigtige uddannelse
Står du og er på vej ud af gymnasiet eller har færdiggjort sabbatåret? Nu er det tid til at se sandheden i øjnene og for alvor starte livet som voksen. Du har ikke længere skolerækkefølgen, der har fulgt dig siden folkeskolen, og pludselig virker alt uoverskueligt. Men selvom det kan være ganske svært at finde ud af, hvilken uddannelse der netop passer til dig, kan du hjælpe dig selv på vej ved at følge nogle gode tips. I det følgende får du en række råd, så du ikke behøver at løbe skræmt væk, når søgefristen nærmer sig.
Tænk på dine styrker og interesser
Når du skal vælge uddannelsen, som skal hjælpe dig til at få et godt job, er det ufattelig vigtigt at tænke på, hvad du synes er spændende her i livet. Vælg ikke den samme uddannelse som din far, bare fordi lønnen er god, eller fordi det virker som det sikreste valg. Tænk på, om du kan lide at arbejde med hænderne, om du er kreativ, er interesseret i forretning eller har et godt sprogøre. Måske elsker du matematik eller samfundsfag, er rigtig god til et af fagene og har lyst til at dykke dybere ned i et efter gymnasiet.
Undersøg de mange uddannelsesmuligheder
Efter at have skrevet dine styrker ned på papiret, er det tid til at undersøge diverse uddannelser. Tjek både gamle og nye uddannelser for at finde dem, der passer netop til dine interesser. Det er desuden vigtigt at undersøge uddannelsens opbygning og undervisningsform, så du ikke ender med at køre fast grundet for meget selvstudie eller for mange forelæsninger. Endvidere skal du have styr på de forskellige uddannelsers optagelsesformer. Nogle uddannelser har optagelsesprøver og karakterkrav, mens andre kan tilbyde fri adgang.
Derudover er det en god idé at tjekke arbejdsmarkedet og undersøge jobmuligheder for at se, hvilke uddannelser der giver gode jobmuligheder, samt hvilke der ikke gør. Husk dog endelig, at du ikke blot skal vælge uddannelsen, hvor du nemt kan få et job bagefter, eller som vil give dig drømmetilværelsen – du skal vælge den uddannelse, som du er passioneret omkring, og som uddanner dig til lige de jobs, du har lyst til at have i en stor del af dit liv.
Spørg din familie og venner
Din familie kan også være en god støtte, når det endelige valg skal tages, eller når du stadig ikke har nogen idé om, hvad du skal give dig til resten af livet. Dine forældre har kendt dig hele livet og ønsker kun det bedste for dig. Samtidig kan eventuelle ældre søskende bidrage med erfaring og hvilke tanker, de havde, dengang deres uddannelsesbeslutning skulle tages. Dog kan din familie også tænke i for traditionelle rammer angående job og uddannelse og derfor sige nej til den nye uddannelse, der vækker spændingen i dig. Det er derfor her, at dine venner kan komme ind i billedet, så du kan tale med nogen, der eventuelt også er i gang med uddannelsespuslespillet. Vennerne kan ligeledes give dig inspiration og viden omkring uddannelser, som du måske ikke havde tænkt på i forvejen.